Online Enquiry

Baskenland

Iedereen heeft wel over Baskenland gehoord...

Lang niet iedereen kent het: het is er groen, de huizen zijn wit, met rode luiken en daken. Deze kleuren vindt men terug in hun vlag, de Basken zijn er trots op. Ze zijn vriendelijk, betrouwbaar en gastvrij.

Land van ruimte, bergen, gras, schapen(kaas), kloven, grotten en canyons. Baskenland is het koninkrijk van mysterieuze wandeltochten. Men kan er de schoonheid van de natuur bewonderen naast het authentieke en originele van de Baskische tradities.

Een tocht door de kloof van Kakouetta of naar de hangbrug van Holzharté laat u kennis maken met de veelzijdige natuur van de Baskische Pyreneeën.

Drie Baskische Provincies in Frankrijk

Het Franse gedeelte van Baskenland bestaat uit drie provincies. De provincies zijn niet erkend door de Franse staat en hebben geen financiële of administratieve betekenis.
Wel wordt er over provincies gesproken. De Bask is trots op zijn land en de rijke geschiedenis.

 

Labourd

De oceaan heeft altijd een zeer belangrijke rol gespeeld in de historische ontwikkeling van deze regio..
De Labourd is in 1152 (na een huwelijk) onder de Engelse kroon gevallen. De band met Engeland heeft vervolgens drie eeuwen geduurd.

Het historische en economische belang van de Oceaan is terug te vinden in de diversiteit aan steden en dorpen langs de kust. Meer over de kust..

Basse-Navarre

Deze provincie van Baskenland hoorde tot het eind van de 16e eeuw bij het Navarra Koninkrijk. Dit Koninkrijk had als hoofdstad Pamplona en als centrum Saint Jean Pied de Port.
Navarra was al twee eeuwen deel van Frankrijk. Toch droegen de Franse koningen officieel de titel "Koning van Frankrijk en Navarra". Dit heeft tot de Franse Revolutie geduurd (1789).

Saint Jean Pied de Port, een "nieuwe stad", werd opgericht in de 12e eeuw. In de 13e eeuw maakte de koning van Navarra er een vestingstad van. Dit is nog goed zIchtbaar, met indrukwekkende muren. Tegenwoordig is de stad een belangrijk punt in de route van Saint Jacques de Compostelle: de stad ligt op de "via Podiensis" en is de laatste stad vóór de Pyreneeën.

Saint Palais, ook gelegen op de Compostella route, is opgericht aan het einde van de 13e eeuw door de koning van Navarra. De stad werd gebouwd om het belangrijke gerechtsgebouw heen en werd omringd door muren en grachten.

Soule

Met als hoofstad Mauléon is la Soule de kleinste provincie van Baskenland (zowel Spaans als Frans).
De economie van deze provincie berust vooral op toerisme, landbouw (melkveehouderij voor schapenkaas) en kleine ambachtelijke bedrijven zoals de Espadrille fabrieken.

Het zuidelijke gedeelte van de provincie (Pyreneeën) staat bekend om de kloven: Gorges de Kakouetta bij Sainte-Engrâce (prachtige wandeling door de kloof) en Holzarté bij Larrau (met de bekende "hangbrug" wandeling).
Het is een bekend gebied voor Canyoning.

Wandelen in de Pyreneëen: Adembenemende uitzichten en prachtige natuur, altijd anders maar altijd even mooi, de Pyreneëen hebben altijd wat te bieden.