Béarn
Samen met Baskenland vormt de Béarn het huidige departement ”Pyrénées Atlantiques”.
Ondanks dat de Béarn gezien werd als onderdeel van Frankrijk, is deze streek eeuwen zelfstandig en politiek losgekoppeld geweest van het Franse koninkrijk. Hier kwam verandering in toen Hendrik IV van Frankrijk (met als geboorte plaats Pau, hoofdstad van de Béarn) koning werd.
Met een hoogte verschil van 3000 meter tussen het laagste punt en het hoogste punt is de Béarn een zeer gevarieerde omgeving met net zo veel verschillende uitzichten en met een bijzonder zacht klimaat.
Hieronder een omschrijving van de dorpen en steden gelegen om Domaine d’Esperbasque en Salies de Béarn op volgorde van afstand. Ontdek de architectuur van de Béarn: bruingekleurde geknikte daken met oker gekleurde muren en bruine luiken.
Sauveterre de Béarn
Sauveterre de Béarn is een dorp ten zuiden van Salies op de grens van de Béarn en Baskenland, schitterend gelegen aan de ‘Gave d’Oloron’ met uitzicht op de Pyreneeën.
Sauveterre is vroeger steeds door de edelen van de Béarn versterkt. Kom binnen in het magische tijdperk van de fortificaties met edelen zoals Gaston VII en Gaston Febus, die van de Béarn een souvereine staat maakte.
Stroomopwaarts vindt u ‘Château de Laàs’ en stroomafwaarts ‘Sorde l’Abbaye’: een indrukwekkende abdij.
Orthez
Orthez bevindt zich op een kruispunt van de voet van de Pyreneeën, het grondgebied van de Chalosse en de landen van de Adour. Het is een stad met geschiedenis. Als hoofdstad van Gaston Fébus in de middeleeuwen biedt zij een historische erfenis, die getuigt van de welvaart van toen. De ‘Pont Vieux’, trots embleem van de stad, passage voor de pelgrims van St. Jacques de Compostella, het Château Moncade met een onvergetelijk uitzicht op de daken van Orthez en als het weer meezit, op de Pyreneeën.
Orthez is bekend door een basketbalclub en bevordert het sportieve toerisme door een groot watergebied met vogelreservaat.
Laàs
Tussen Sauveterre de Béarn en Navarrenx, langs de oevers van de Gave d’Oloron en omgeven door prachtige tuinen, vindt u het kasteel van Laàs.
Dit kasteel, gebouwd in de 17e eeuw ligt in een park van 12 hectare. Het herbergt een van de mooiste collecties van decoratieve kunsten van de regio Aquitaine. Een groot park met oude bomen, de Franse tuinen, de rozentuin, de exotische bamboebossen en het terras met uitzicht op de Gave d’Oloron dragen allemaal bij aan de magie van de plek. Uw wandeling gaat verder in de boomgaard, deze is beplant met oude variëteiten appel‑, perzik- en pruimenbomen…
Geniet van het kasteel, de tuinen en neem een duik in het lekkere water van de Gave d’Oloron.
Navarrenx
In het hart van de ‘Béarn des Gaves’, verstopt tussen de heuvels ligt Navarrenx, het oudste gefortificeerde dorp van Frankrijk.
Dit dorp ligt in een rustige streek, de variatie van het landschap spiegelt zich in het flonkerende water van de Gave d’Oloron.
De frisheid van dit water maakt de visser gelukkig, evenals de wandelaar langs de bedding of de kanovaarder op het water.
Droom op de oude vestingmuren van Navarrenx of volg het voetspoor van de pelgrims van St. Jacques de Compostella naar Château de Mongaston. Volg het water tot aan de wasbekkens van Audaux of Préchacq in de schaduw van de mooie huizen.
Dankzij deze momenten van ontspanning kunt u de producten van de streek op hun juiste waarde beoordelen, meedoen aan de feesten en het vakmanschap van traditie getrouwe ambachtslieden ontdekken.
Pau
Pau is de hoofdstad van de Béarn en is bekend door het Château Henry IV. Een middeleeuws fort, een Renaissance kasteel, een koningsverblijf, een groot museum en dat alles in één gebouw waar de vele bezoekers zich verdringen voor Henry IV’s wieg gemaakt van het schild van een reuzen schilpad.
Pau is een aantrekkelijke stad die zich richt op het toerisme en sport, met name basketbal, rugby en paardrijden. Bovendien is de stad economisch gunstig gelegen ten opzichte van Spanje.
Pau is beroemd om één van de mooiste uitzichten van Frankrijk. Vanaf de ‘Boulevard des Pyrenées’ is bijna de hele bergketen te zien. Vele schrijvers, schilders en dichters haalden daar hun inspiratie uit voor hun meesterwerken.
Oloron Sainte Marie
De geschiedenis van Oloron loopt terug tot de eerste eeuw. De Romeinen creëerden langs de rivier een plaats genaamd “Iluro”. Ze kozen voor deze plaats vanwege de route langs de col du Somport: een belangrijke doorgang naar Spanje. Er werd een kapel gebouwd “Chapelle de Sainte Marie” (de huidige locatie voor de cathedraal Sainte Marie, 12e eeuw) en men bouwde ter bescherming een citadel (rond het jaar 500) op een terp genaamd “Sainte-Croix d’Oloron”.
In de middeleeuwen wordt de geschiedenis van Iluro vergeten, maar vanwege de strategische ligging en de aanwezigheid van de twee rivieren start in 1080 de opbouw van Oloron op- en rond de vroegere romeinse versterking (terp). Tussentijds word Iluro herbouwd en draagt de naam van de kapel: “Sainte Marie”.
Rond 1350 is een duidelijke scheiding tussen de twee steden: Oloron “burggraaf stad” en Sainte Marie “bisschoppelijke stad”. Sainte Marie blijft economisch sterk afhankelijk van Oloron. Oloron is tot in de 15e eeuw de economische hoofdstad van de Béarn (handel met Spanje en textiele ambachten).
Samenvoeging van beide steden tot het huidige Oloron Sainte Marie volgt pas eind 1800 onder Napoleon III, deze was nodig voor de aanleg van de spoorwegen en de industrialisatie van de omgeving.
De cathedraal van Oloron Sainte Marie staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Pyrenees
Na Oloron Sainte Marie komt u in de Pyreneeën met prachtige behouden natuur. In het meest zuidoostelijke gedeelte van de Béarn vindt u het Nationaal Park van de Pyreneeën (Parc National des Pyrenées). De lammergier woont hier samen met de steenarend en de aasgier. In de hoogten: marmotten en gemzen. De laatste beren van Frankrijk leven hier, voetafdrukken zijn soms zichtbaar!